Bendroji informacija
Vermikulitas yra natūralus mineralas, kurio sudėtyje yra aliuminio, geležies ir magnio silikatas. Išvaizda žalias vermikulitas panašus į žėrutį. Žaliava yra iškasama, susmulkinama, nuplaunama, rūšiuojama, džiovinama, filtruojama ir pristatoma įvairių dydžių. Neperdirbtas vermikulitas susideda iš plonų sluoksniuotų dribsnių. Veikiamas
Ypatybės
Išpūstas vermikulitas išsiskiria geromis šiluminėmis, vandens absorbavimo ir didelio oro talpumo ypatybėmis, yra lengvai pritaikomas. Jam būdingos šios fizinės ypatybės: neorganinis ir sterilus, neturi bakterijų, sėklų, vabzdžių ir nematodų, sudėtyje nėra kenksmingų metalų, yra lengvas, turi geras vandens išlaikymo ypatybes ir yra geras katijonų rišiklis (CEC). Vermikulitas sudaro puikų mišinį, naudojant jį su žeme, skirta kultūroms auginti vazonėliuose, purenant dirvą, sėjant į žemę, mulčiuojant.
Aplinka
Vermikulitas yra chemiškai inertiškas, bekvapis ir nedirgina odos, akių ar gleivinių. Jis yra išbandomas keletą kartus per metus, nustatyta, kad jo sudėtyje nėra pluoštinių mineralų.
Dalelių dydis
Mikronas 0,2–0,7 mm 90–145 kg/m3
Labai smulkus 0,3–1 mm 80–120 kg/m3
Smulkus 1–2 mm 80–109 kg/m3
smulkumo
Cheminė sudėtis
SiO2 35 – 41 %
Al2O3 9,0 – 13,0 %
Fe2O3 5,0 – 9,5 %
MgO 21,5 – 25,5 %
TiO2 0,5 – 1,5 %
Fizinės ypatybės
Tirpimo temperatūra: ~ 1 315 °C
Aukščiausia darbinė temperatūra: ~ 1 100 °C
Savitasis paviršius: 2,3–8 m2/g
Šiluminis laidumas: 0,062–0,065 W/m °C
Savitoji šiluma: 0,8 x 103 J/kg °C
Vermikulito naudotojų pasiskirstymas
Žemės ūkis, miškininkystė, daržininkystė – 43 %.
Statybinių mišinių gamintojai – 36 %.
Izoliacinių medžiagų gamintojai – 7 %.
Kitos sritys – 14 %.
Pakuotė:100 litrų paketai.
Naudojimo rekomendacijos
Vermikulitas gali būti maišomas nuo 5 iki 95 % santykiu su durpėmis, medžių žieve, perlitu, trąšomis, kompostu, smėliu, riešutų kevalais ir kitomis medžiagomis. Naudojant vermikulitą pagerėja deguonies ir vandens režimas, tolygiai pasiskirto maisto medžiagos ir pagerėja reikiamų mikroorganizmų veikla. Dar viena svarbi vermikulito ypatybė – vermikulitas pagerina maisto medžiagų įsisavinimą tarp tręšimo intervalų.