Bendroji informacija
Vermikulitas yra nat?ralus mineralas, kurio sud?tyje yra aliuminio, geležies ir magnio silikatas. Išvaizda žalias vermikulitas panašus ? ž?rut?. Žaliava yra iškasama, susmulkinama, nuplaunama, r?šiuojama, džiovinama, filtruojama ir pristatoma ?vairi? dydži?. Neperdirbtas vermikulitas susideda iš plon? sluoksniuot? dribsni?. Veikiamas
Ypatyb?s
Išp?stas vermikulitas išsiskiria geromis šilumin?mis, vandens absorbavimo ir didelio oro talpumo ypatyb?mis, yra lengvai pritaikomas. Jam b?dingos šios fizin?s ypatyb?s: neorganinis ir sterilus, neturi bakterij?, s?kl?, vabzdži? ir nematod?, sud?tyje n?ra kenksming? metal?, yra lengvas, turi geras vandens išlaikymo ypatybes ir yra geras katijon? rišiklis (CEC). Vermikulitas sudaro puik? mišin?, naudojant j? su žeme, skirta kult?roms auginti vazon?liuose, purenant dirv?, s?jant ? žem?, mul?iuojant.
Aplinka
Vermikulitas yra chemiškai inertiškas, bekvapis ir nedirgina odos, aki? ar gleivini?. Jis yra išbandomas kelet? kartus per metus, nustatyta, kad jo sud?tyje n?ra pluoštini? mineral?.
Daleli? dydis
Mikronas 0,2–0,7 mm 90–145 kg/m3
Labai smulkus 0,3–1 mm 80–120 kg/m3
Smulkus 1–2 mm 80–109 kg/m3
smulkumo
Chemin? sud?tis
SiO2 35 – 41 %
Al2O3 9,0 – 13,0 %
Fe2O3 5,0 – 9,5 %
MgO 21,5 – 25,5 %
TiO2 0,5 – 1,5 %
Fizin?s ypatyb?s
Tirpimo temperat?ra: ~ 1 315 °C
Aukš?iausia darbin? temperat?ra: ~ 1 100 °C
Savitasis paviršius: 2,3–8 m2/g
Šiluminis laidumas: 0,062–0,065 W/m °C
Savitoji šiluma: 0,8 x 103 J/kg °C
Vermikulito naudotoj? pasiskirstymas
Žem?s ?kis, miškininkyst?, daržininkyst? – 43 %.
Statybini? mišini? gamintojai – 36 %.
Izoliacini? medžiag? gamintojai – 7 %.
Kitos sritys – 14 %.
Pakuot?:100 litr? paketai.
Naudojimo rekomendacijos
Vermikulitas gali b?ti maišomas nuo 5 iki 95 % santykiu su durp?mis, medži? žieve, perlitu, tr?šomis, kompostu, sm?liu, riešut? kevalais ir kitomis medžiagomis. Naudojant vermikulit? pager?ja deguonies ir vandens režimas, tolygiai pasiskirto maisto medžiagos ir pager?ja reikiam? mikroorganizm? veikla. Dar viena svarbi vermikulito ypatyb? – vermikulitas pagerina maisto medžiag? ?sisavinim? tarp tr?šimo interval?.